Tüm anneler gibi ben de çocuğum için kendini en mutlu hissedeceği, en temiz, en güvenilir okulu arıyordum… Eğitimde neden bunlar da yok, bu konuya şu şekilde neden çözüm üretilemiyor? gibi sorular bir türlü doğru okulu seçmeme izin vermiyordu… Derken bu düşüncelerle Melek Yuvası’nı kurduk ve şimdi dünyadaki en iyi eğitim programlarını, en farklı materyallerle deneyimli eğitimcilerimiz eşliğinde çocuklarımızla buluşturuyoruz!
Kahvaltılarda organik yumurta yenir. Tarhanalar ve reçeller yaz aylarında kış için hazırlanır. Konserve ürünler kullanılmaz, bezelye vb. sebzeler, domates sosu yaz aylarından saklanır. Organik tavuk bulma zorluğundan, Melek yuvasında sadece et ürünleri tüketilir. Paketli yiyecekler yerine ara öğünlerde mevsim meyveleri ve kuru meyveler tüketilir.9 yıldır meleklerimizin yemeklerini pişiren Gül teyzemizin lezzeti her evde sık sık konuşulur.
Çocukların doğaya ihtiyacı var!Melek Yuvasında çocuklar okul dışında doğa yürüyüşleri,Piknikler,Park gezileri ve Açık hava ikindi kahvaltıları yaparak vakit geçirirler.Doğadaki değişimler ve hayvanlar dikkatlice incelenir,doğadaki tüm sesler dinlenirve keşfedilir toplanan tüm doğal malzemeler daha sonrasında okulumuzda etkinliklerde kullanılır.Bazen bir ritim aleti bazen bir çerçeve bazen de motor gelişimini destekleyen bir materyale dönüştürülür.Doğada yaşayan canlılara kulübeler yapılır,yiyecekler bırakılır doğadaki yaşam döngüsünün korunması için çocuklarımız bilinçlendirilir.Doğanında çocuklarımıza ihtiyacı var!
Kısaca tanımlamak istersek; manipülatiflerle matematiği yaşamla kolayca ilişkilendirmeyi sağlamak diyebiliriz.
Çocuk kendi keşfi ile başlayacak, somut materyalleri kullanarak soyut olan konuyu özümseyebilecek, sembolik olarak gördükleri ve anlayamadıkları kavramları kolaylıkla kavrayıp derinine inebilecek. Matematik eğlenceli bir ifade şekline dönüşecek, hayatının en önemli anlarını ve uzun bir süre geçirdikleri okulumuz farkındalık yaratan bir yer olacak.
Manipülatiflerin kullanımı sonunda Meleklerimiz;
Etkin öğrenme yaparak öğrenmedir. Çocuk tarafından başlatılır ve devam ettirilir.Yeni öğretilen bir kavram çocuk tarafından keşfedilir ve deneyimlenir.Deneyim kazanmasında en çok etken duyularını kullanmasıdır.Nesneye dokunur,tadar,dinler,inceler,ve koklar.Nesneyi böylece kalıcı bir şekilde öğrenmeyi ve bilgilenmeyi başarır.
Çocuk nesneye ne kadar dokunur ve kullanırsa kalıcı bilgilere sahip olur.Edindiği bilgiler yaşantısıyla,ailesiyle ve arkadaşlarıyla paylaştıkça, yaşadığı olaylarla etkileşime girdikçe daha anlamlı hale gelir.Etkin öğrenme sayesinde çocuk merakını gidermek için yeni keşiflerde bulunur yeni bilgiler öğrenmeye çalışır.
Etkin öğrene ile problemlerini kendi çözmeyi başarmayı kazanır.
Çocukların kendi tercihlerini yapmalarına, karar alma mekanizmalarının geliştirilmesine, sorumluluk almayı öğrenmelerine, öz disiplin ve yeteneklerinin geliştirilmesine destek verilir. Çocukların yaratıcı, girişken, sorgulayıcı, kendini rahatça ifade edebilen, başkalarının görüşlerine açık bireyler olarak yetişmeleri teşvik edilir. Bunun sonucunda da çocuğun dil gelişimi (dili kullanma becerisi-kendini ifade yeteneği-düşünme süreci vs) gelişir.
Sanat dış dünyayı yansıtmakla kalmayıp çocukla yaşantısı arasında konuşma gibi anlatımsal bağlantı oluşturur. Melek’te sanat yaşam ritmini müzikle; sosyal beceriyi düş gücüyle birleştiren drama ; duygusal ve sosyal etkiyi resimle çocukla buluşturuyoruz. Alanlarında uzman öğretmenlerle bazen bir Operanın ezgilerinde buluşuyoruz bazen Çizmeli Kedi sahnesinde… Bazen de Fikret Mualla‘dan, Picasso‘dan tablolarda buluşuyoruz.
Proje Destekli Eğitimle hedeflenen çocuğa konuyu derinlemesine incelemesi için sorularla yönlendirmek, sorgulatmak ve çocukları gerçek yaşamla ilişkilendirmektir. Projeler, çocukların okul dışındaki zamanları ve aileleri dahil ederek gerçek yaşamlarıyla bağlantı kurarak zenginleştirir. Soru sorma ve araştırma yapmanın yanı sıra çocuklar, aktivitelerine kendileri karar verir; sorun çözme yeteneklerini geliştirme fırsatı bulurlar; öğrendiklerini paylaşırlar; projelerde edindikleri bilgileri kullanabilirler. Projelere kimi zaman bir video, bazen belgelemek üzere hazırlanmış bir sunum ile katılarak öğrendiklerini sergilemeye fırsat sunulur.
S: Substitude (Yer Değiştirme)
C: Combine (Birleştirme)
A: Adapt (Uyarlama)
M: Modify,Minify,Magnify (Değiştirme, küçültme, büyütme)
P: Put to other uses (Başka amaçlarla kullanma)
E: Eliminate(Yok etme, çıkarma)
R: Reverse, Rearrange (Tersine çevirme ya da yeniden düzenleme)
Scamper tekniği yeni bir şey keşfetmek değil öğrencinin yaratıcılığını geliştirmektir.
Programımızda eğlenceli beyin fırtınası zamanlarına oldukça yer vermekteyiz.Çocukların düşünme becerilerini artırırken hayal gücünü de işin içine katarak dil gelişimlerini destekliyoruz.Hikaye okuma zamanlarında da kullandığımız bu yöntem çocuğa karar verebilme gücünü vererek bir üst basamak olan problem çözme becerilerinin de gelişimini sağlar. Problem çözme; çocuğun problemi hissetmesinden ona çözüm bulana kadar geçirdiği düşünme sürecidir. Problemin farkına varma, olası çözüm yolları düşünme, uygun çözümü seçme, seçilen çözümü deneme gibi aşamalardan geçmelidir. Problem çözme becerisi kazanabilme, çocuk için oldukça karmaşık bir düşünme sürecidir. Bu süreçte rehberlik eden sınıf öğretmenimiz her aşamada tek tek çocuğa destek olmaktadır. Çocukların düşüncelerini ve fikirlerini özgürce beyan ettikleri Scamper tekniği sayesinde yaratıcı düşünme, problem çözme ve doğal olarak da çocukta kişilik gelişiminde olumlu etkiler gözlemlemekteyiz.
2022-2023 eğitim öğretim dönemimizi 24 Haziran 2022 Cuma günü tamamlayacağız. Velilerimizden gelen yoğun talep üzerine, daha önceki yıllardan farklı olarak bu yıl okulumuz Temmuz ayında da açık olacaktır. Okulumuzda Temmuz ve Ağustos aylarında iki ay süreyle “Yaz Okulu” programı uygulanacaktır. Melek Yuvası yaz okulu 3-6 yaş arası çocuklara yönelik bir programdır. Çocuklar grup arkadaşları ve öğretmenleri ile beraber günlük akış içerisinde eğlenceli ve sürükleyici aktivitelere katılırlar. Programın amacı, katılımcılara okul tecrübesinden farklı olarak bir yandan hayat tecrübesi kazandırırken bir yandan da fiziksel, bilişsel ve sosyal-duygusal gelişimlerini destekleyip çocukların eğlenmelerini sağlamaktır. Öte yandan çocukların çevreye duyarlılık, başkalarına saygı, empati, sorumluluk gibi değerleri de öğrenmeleri ve paylaşmaları hedeflenir.